Reklama

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

Reklama
  • 1 cukinia
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 250 ml gęstej śmietany (18%)
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki żelatyny Dr. Oetkera
  • natka pietruszki i czerwony pieprz do dekoracji
  • sól, biały pieprz
Reklama

- Cukinię umyć, pokroić ostrym nożem wzdłuż na plastry grubości 5 mm. Obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, osączyć na sicie.
- Twaróg zemleć, wymieszać ze śmietaną i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Dodać 3 łyżki twarogu, wymieszać z resztą masy serowej. Formę o wymiarach 25x11 cm wyłożyć folią. W poprzek ułożyć "na zakładkę" plastry cukinii tak, by wystawały poza brzeg formy. Do środka włożyć masę serową, przekładając ją trzykrotnie plastrami cukinii. Wyrównać. Wierzch przykryć wystającymi plastrami cukinii.
- Formę wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć na półmisek, ozdobić czerwonym pieprzem i listkami natki.

Reklama
Reklama
Reklama