Serowy przekładaniec
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 140 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 1 cukinia
- 1 kg półtłustego twarogu
- 250 ml gęstej śmietany (18%)
- łyżka oliwy
- 2 łyżki żelatyny Dr. Oetkera
- natka pietruszki i czerwony pieprz do dekoracji
- sól, biały pieprz
- Cukinię umyć, pokroić ostrym nożem wzdłuż na plastry grubości 5 mm. Obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, osączyć na sicie.
- Twaróg zemleć, wymieszać ze śmietaną i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Dodać 3 łyżki twarogu, wymieszać z resztą masy serowej. Formę o wymiarach 25x11 cm wyłożyć folią. W poprzek ułożyć "na zakładkę" plastry cukinii tak, by wystawały poza brzeg formy. Do środka włożyć masę serową, przekładając ją trzykrotnie plastrami cukinii. Wyrównać. Wierzch przykryć wystającymi plastrami cukinii.
- Formę wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć na półmisek, ozdobić czerwonym pieprzem i listkami natki.