Serowy
Przygotowanie: 15 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:35
Reklama
Do makaronów, zapiekanek z makaronu i ziemniaków, mięs oraz grzybów
Znakomity jest również z dodatkiem łyżeczki curry (zyska wtedy ładny, złocisty kolor) lub białego, wytrawnego wina. Tym, którzy lubią pikantne smaki, radzimy dolać kilka kropel sosu tabasco.
Na 2 szklanki
Reklama
- 10 dag ostrego żółtego sera, np. tylżycki lub salami
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżka parmezanu
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Reklama
Bulion schłodzić w lodówce. Ser zetrzeć na tarce o małych otworach.
Masło stopić w rondelku, powoli wsypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzać, nie rumieniąc zbyt mocno.
Wlać bulion, dokładnie wymieszać, wsypać starty ser.
Gotować około 10 minut na małym ogniu, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje.
Wsypać parmezan, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama