Serowe tartaletki
Przepis na serowe tartaletki. Przygotowanie: 1 h, kaloryczność 370 kcal, dla 8 osób
- Naj
● 3 jajka
● 15 dag cukru pudru
● 25 dag mąki
● 10 dag masła
● 15 dag serka maskarpone (lub waniliowego)
● 25 dag ricotty (lub delikatnego twarogu)
● po łyżce soku i skórki otartej z cytryny
● 50 dag jeżyn
● 1/2 opakowania galaretki malinowej
2 jajka zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj mąkę, masło, zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą, wstaw na 1 godz. do lodówki. Rozwałkuj je i wylep 8 natłuszczonych foremek. Na każdej połóż krążek pergaminu, obciąż np. grochem. Piecz 15 min w temp. 190°C. Usuń papier i groch. Sery, jajko, sok i skórkę z cytryny zmiksuj, masą napełnij tartaletki, zapiekaj je 20 min w temp. 130°C. Ostudź, włóż owoce. Galaretkę rozprowadź w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu, tężejącą zalej owoce.