Sernik z wiśniami
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina 10 minut
Porcja: 620 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 16 porcji
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- cukier waniliowy
- tłuszcz do formy
- 5-6 biszkoptów
Masa serowa:
- 8 jajek
- 1/2 kostki masła
- szklanka cukru
- 80 dag sera trzykrotnie mielonego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu śmietankowego
Masa wiśniowa:
- 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto: mąkę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, mąką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masą.
Masa wiśniowa: wiśnie zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wiśniami.
Tortownicę natłuścić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć masę wiśniową, potem serową. Piec 15 min w 200°C, a potem 55 min temp. w 180°C. Bok sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.