Sernik z polewą kajmakową
Słodki i świąteczny, w sam raz na Wielkanoc. Spróbujcie.
- Claudia
Opublikowano: 20.03.2013, 10:20
Reklama
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 10 porcji:
Spód:
Reklama
- 150 g pokruszonych herbatników
- 70 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
Nadzienie:
- 800 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- cytryna
- 200 ml kremówki
- puszka masy kajmakowej
- łyżki kremówki
Reklama
Składniki na spód zagnieść. Wyłożyć pokrytą papierem do pieczenia formę, od zewnątrz owiniętą aluminiową folią. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami, mąką, sokiem z cytryny i kremówką. Masę przelać do formy. Formę przełożyć do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego w 2/3 gorącą wodą. Piec 10 minut w 180°C; następnie zmniejszyć temp. do 110°C i piec jeszcze 30–40 minut. Sernik do wystygnięcia zostawić w piekarniku. Masę kajmakową rozgrzać, wymieszać z kremówką, a potem zalać nią sernik. Odstawić do zastygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama