Sernik z miodem i orzeszkami
Dzięki inspiracjom Doroty Świątkowskiej, autorki znanego słodkiego bloga: mojewypieki.com, możesz przygotować w te święta coś naprawdę wyjątkowego - sernik z miodem i orzeszkami.
- Claudia
Porcja: 520 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 14 porcji
Spód:
- 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g masła (roztopionego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 125 ml kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 100 g miodu
- 100 g golden syrupu lub syropu klonowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
Ponadto:
- 50 ml kremówki 36%
- 50 g mlecznej czekolady
- podprażone i posiekane orzechy
Ciastka pokruszyć. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Masą wyłożyć dno i brzegi (do połowy) pokrytej papierem do pieczenia tortownicy. chłodzić przez 30 minut. Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać miód, golden syrup, kremówkę, przesianą mąkę i cynamon. Miksować do połączenia składników (ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej).
Masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 60 minut w 150°c. ostudzić, wstawić na noc do lodówki.kremówkę zagotować, rozpuścić w niej czekoladę. Sos przestudzić, by zgęstniał. Przełożyć go do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wycisnąć na sernik. Posypać orzechami.