Sernik z dynią i krówkową polewą
To połączenie jest wyjątkowe: dynia, twarożek i karmel. A efekt doskonały!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji
SPÓD:
- 180 g herbatników czekoladowych
- 1/2 kostki masła
- 20 g mielonych orzechów
MASA:
- 5 jajek
- 170 g brązowego cukru
- 750 g dwukrotnie zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 500 g purée z dyni
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka skórki startej z cytryny
POLEWA:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- kilka łyżek kremówki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Herbatniki pokruszyć wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Żółtka zmiksować z cukrem. Miksując, dodać twaróg, a następnie mascarpone, purée z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Na końcu masę serowo-dyniową połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. masę przełożyć na spód. Wierzch wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180°c. Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Puszkę z mlekiem zalać wodą. gotować ok. 4 godzin. Ciepłą masę wymieszać z kremówką i cynamonem. Rozsmarować na serniku. Zostawić do zastygnięcia.
Zobacz inne przepisy na ciasta
SPRAWDŹ NASZE POMYSŁY NA DEKORACJE Z DYNI!