Sernik wiedeński
Porcja: 348 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 12 porcji
- Claudia
Opublikowano: 28.11.2008, 15:00
Reklama
Propozycja wyśmienitego sernika wiedeńskiego Joanny Zagdańskiej, Redaktor działu zdrowie miesięcznika Claudia.
Reklama
SKŁADNIKI:
- mała paczka rodzynek
- kieliszek rumu
- kilogram białego sera (trzykrotnie mielonego)
- kostka margaryny
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- zapach pomarańczowy
- 6 łyżek mąki
- skórka starta z pomarańczy
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- porcja gotowej czekoladowej polewy
Reklama
Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć. Zalać rumem, wymieszać i odstawić.
Ser zmiksować z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. Masę wymieszać z przygotowanym wcześniej serem, do całości dodać mąkę i rodzynki razem z rumem, skórkę z pomarańczy, a na koniec ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką dużej tortownicy. Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu polać ciasto polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Reklama
Reklama
Reklama