Reklama

Sernik toffi z orzechami

Reklama
  • Spód:
  • 250 g ciastek typu Digestive
  • 100 g masła, roztopionego
  • Masa:
  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 5 jajek
  • 250 g masy krówkowej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 200 g masy krówkowej
  • 2 łyżki masła
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych
Reklama

Sposób przygotowania:
Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C. Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik. Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Sprawdź inne przepisy na desery

Reklama
Reklama
Reklama