Sernik orzechowy
Dla miłośników orzechowych pyszności!
- Claudia
Opublikowano: 16.12.2013, 09:49
Reklama
porcja: 492 kcal
przygotowanie: 30 minut
na 12 porcji:
Reklama
- 100 g herbatników
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 60 g masła
Masa sernikowa:
- 800 g 3-krotnie mielonego sera białego
- 200 g serka mascarpone
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 5 jajek
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g roztopionej białej czekolady
- 200 ml kremówki (36 proc.)
Wierzch sernika:
- 100g orzechów włoskich
- 150 g masy kajmakowej (z puszki )
Reklama
W robocie kuchennym wymieszaj herbatniki i orzechy włoskie, połącz je z roztopionym masłem, następnie przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje sera, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, kremówkę i czekoladę, całość wymieszaj mikserem. Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód. Piecz ok. godziny w temperaturze 180°C. Sernik studź w półotwartym piekarniku. Połówki orzechów podpiecz na suchej patelni. Na gotowym serniku rozsmaruj masę kajmakową, a wierzch udekoruj połówkami orzechów. Sernik przechowuj w lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama