Sernik na zimno z morelami
- Naj
Opublikowano: 02.03.2007, 17:49
Reklama
- 300 g wafelków kakaowych
- 2 galaretki morelowe
- 600 g twarożku homogenizowanego
- duża puszka moreli w zalewie
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka orzechów pistacjowych
- łyżka rodzynek
Reklama
Wafle dokładnie pokrusz i wysyp nimi dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy. Jedną galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, aby nieco stężała. Twarożek utrzyj z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Połowę drugiej galaretki rozpuśćw szklance zagotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Wymieszaj z masą serową. Gotową wylej na pokruszone wafelki, przykryj osączonymi morelami, zalej stygnącą galaretką. Schłodź w lodówce. Posyp orzeszkami piniowymi i opłukanymi, osączonymi rodzynkami.
Reklama
Reklama
Reklama