Sernik na weekend!
Lekka bezowa pianka zamieni domowy sernik w ciasto idealne na rodzinne przyjęcie. Wrażenie na twoich gościach zrobią też powstałe na niej słodkie, przypominające rosę kropelki.
- Claudia
Porcja: 340 kcal
Przygotowanie: ok. 40 minut
Na 10 porcji
CIASTO:
- 120 g masła
- 100 g drobnego cukru
- szklanka mąki
- jajko
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
PIANA:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
1. Z podanych składników za gnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wylepić nim posmarowaną tłuszczem tortownicę. Całość wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Ser przełożyć do misy miksera. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dołożyć jajka, żółtka i proszek budyniowy. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
3. Formę z ciastem wstawić do na grzanego do 180 Piec ok. 15 minut. Przestudzić. °C piekarnika. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C.
4. Białka ubić z cukrem. Pianę rozłożyć na cieście. Wierzch wyrównać specjalną szpachelką, dzięki której powstanie ozdobny wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.