Sernik muślinowy przygotowany na parze
Sernik, w którym zakochasz się na wiosnę. Leciutki jak mgiełka, idealny do kawy.
- Claudia
Opublikowano: 19.03.2013, 08:08
Reklama
Porcja: 320 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji:
Reklama
- 100 ml mleka
- laska wanilii
- 700 g tłustego dwukrotnie mielonego twarogu
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Reklama
Mleko zagotować z miąższem wydrążonym z wanilii. Wystudzić. Zmiksować z twarogiem i cukrem, dodając kolejno żółtka, masło, obie mąki i sok z cytryny. W oddzielnym naczyniu ubić białka i dodać do masy twarogowej. Masę przełożyć do pokrytej papierem do pieczenia formy. Formę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wlać do niego wodę, tak by sięgała do połowy formy z sernikiem. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony sernik dobrze schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama