Reklama

Porcja: 325 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 20 porcji:
CIASTO:
● 300 g mąki
● 150 g masła
● 100 g cukru
● jajko
● 2 żółtka
● masło do formy
MASA SEROWA:
● 1 kg tłustego twarogu
● 10 jajek
● 250 g cukru
● 2 opakowania cukru waniliowego
● 100 g mąki ziemniaczanej
● po 2–3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
● szczypta soli
Składniki na ciasto (poza jednym żółtkiem) zagnieść. Wstawić do lodówki. Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, skórką z pomarańczy i rodzynkami. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. 2/3 ciasta wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć masę. Z reszty ciasta przygotować paski. Ułożyć je na wierzchu sernika, tworząc kratkę. Wierzch posmarować rozmąconym żół tkiem. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Reklama

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl

Reklama
Reklama
Reklama