Sernik klasyczny z rodzynkami
Doskonały na święta i na każdy leniwy weekend. Przygotujesz w 35 minut!
- Claudia
Opublikowano: 28.03.2013, 07:43
Reklama
PORCJA: 355 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 10 PORCJI:
Reklama
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- 120 g masła
- 100 g cukru
- masło do formy
Nadzienie:
- 800 g dwukrotnie mielonego tłustego twarogu
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g rodzynek
- żółtko
Lukier:
- białko
- 150 g cukru pudru
- sok z cytryny
Reklama
Składniki na spód zagnieść. Schłodzić. Ciastem wyłożyć boki i dno natłuszczonej tortownicy. Piec ok. 15 minut w 180°C. Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i masłem. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, a na końcu pianę ubitą z białek. Masę wylać na ciasto, posmarować żółtkiem. Piec godzinę w 180°C. Białko na lukier utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ciepły sernik udekorować lukrem. Odstawić do zastygnięcia
Reklama
Reklama
Reklama