Sernik dyniowy
Kiedy pogoda listopadowa nas nie rozpieszcza, sprawmy sobie sami małą przyjemność. Sernik dyniowy to pyszne, niebagatelne ciasto na niedzielę w rodzinnym gronie
- Claudia
PORCJA: 574 kcal
PRZYGOTOWANIE: 2,5 godziny
NA 12 PORCJI:
- 250 g ciastek digestive
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 25 g miękkiego masła
MASA:
- ok. 450 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
- 750 g kremowego twarożku
- 200 g cukru pudru
- 6 jajek
- sok z połowy cytryny
DEKORACJA:
- biały lukier (gotowy)
- kilka łyżek bitej śmietany
- krem karmelowy (gotowy)
- 150 g orzechów włoskich llistki melisy
Ciastka rozdrobnić, wymieszać z cynamonem i masłem. Masą wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić na 20 minut do lodówki. Dynię zmiksować z twarożkiem i cukrem pudrem. Miksując, dodawać po jednym jajku, a na końcu sok z cytryny. Masę wylać na schłodzony spód. Wyrównać. Tortownicę włożyć do większej formy, wypełnionej do 2/3 wysokości wrzątkiem. Wierzch przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudzony sernik polukrować. Odstawić na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, polać kremem karmelowym i posypać grubo posiekanymi orzechami. Udekorować listkami melisy.