Reklama

PORCJA: 574 kcal
PRZYGOTOWANIE: 2,5 godziny
NA 12 PORCJI:

Reklama
  • 250 g ciastek digestive
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 25 g miękkiego masła

MASA:

  • ok. 450 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • 750 g kremowego twarożku
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • sok z połowy cytryny

DEKORACJA:

  • biały lukier (gotowy)
  • kilka łyżek bitej śmietany
  • krem karmelowy (gotowy)
  • 150 g orzechów włoskich llistki melisy
Reklama

Ciastka rozdrobnić, wymieszać z cynamonem i masłem. Masą wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić na 20 minut do lodówki. Dynię zmiksować z twarożkiem i cukrem pudrem. Miksując, dodawać po jednym jajku, a na końcu sok z cytryny. Masę wylać na schłodzony spód. Wyrównać. Tortownicę włożyć do większej formy, wypełnionej do 2/3 wysokości wrzątkiem. Wierzch przykryć folią aluminiową. Piec godzinę i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wystudzony sernik polukrować. Odstawić na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, polać kremem karmelowym i posypać grubo posiekanymi orzechami. Udekorować listkami melisy.

Reklama
Reklama
Reklama