Sernik
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 55 minut
Porcja: 308kcal
Składniki na 14 porcji
- Moje Gotowanie
- 12 dag herbatników
- 6 dag masła
- 4 jajka i żółtko
- 3/4 szklanki (17 dag) cukru
- laska wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 limonki
- 65 dag twarożku śmietankowego
- 2 łyżki mąki
- po 4 łyżki soku z pomarańczy i limonki
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 30 dag truskawek
- galaretka truskawkowa
Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka rozkruszyć. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Masę nałożyć do tortownicy (20 cm), wyrównać i chłodzić 20 minut.
Jajka, żółtko, 9 łyżek (13 dag) cukru, wanilię, skórkę z limonki i pomarańczy miksować 10 minut na gęsty krem. Dodać twarożek, mąkę, sok z pomarańczy i limonki. Masę wyłożyć na spód. Piec 55 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Galaretkę przygotować w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż lekko stężeje. Truskawki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć "dachówkowo" na wierzchu sernika, posypać resztą cukru.
Galaretkę wyłożyć na truskawki. Gdy lekko stężeje, zdjąć rant tortownicy, galaretką posmarować także boki sernika i obłożyć je zrumienionymi płatkami migdałów. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.