Reklama
  • 12 dag herbatników
  • 6 dag masła
  • 4 jajka i żółtko
  • 3/4 szklanki (17 dag) cukru
  • laska wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 limonki
  • 65 dag twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • po 4 łyżki soku z pomarańczy i limonki
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 30 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa
Reklama

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka rozkruszyć. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Masę nałożyć do tortownicy (20 cm), wyrównać i chłodzić 20 minut.
Jajka, żółtko, 9 łyżek (13 dag) cukru, wanilię, skórkę z limonki i pomarańczy miksować 10 minut na gęsty krem. Dodać twarożek, mąkę, sok z pomarańczy i limonki. Masę wyłożyć na spód. Piec 55 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Galaretkę przygotować w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż lekko stężeje. Truskawki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć "dachówkowo" na wierzchu sernika, posypać resztą cukru.
Galaretkę wyłożyć na truskawki. Gdy lekko stężeje, zdjąć rant tortownicy, galaretką posmarować także boki sernika i obłożyć je zrumienionymi płatkami migdałów. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama