Reklama

Na 12 sztuk

Reklama
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju sojowego
  • 2 kubeczki (po 150 g) jogurtu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • torebka polewy cytrynowej
  • 5 łyżek konfitury truskawkowej
  • tłuszcz i mąka do foremek
Reklama

Olej i jogurt zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę wymieszać z migdałami, sodą, proszkiem i szczyptą soli. Wlać mieszankę jogurtową, zmiksować.
Truskawki opłukać, osuszyć, 6 najładniejszych odłożyć. Pozostałe drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Połowę ciasta nałożyć do przygotowanych foremek, położyć po porcji pokrojonych truskawek, przykryć je resztą ciasta. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st C.
Polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu babeczki pokryć polewą.
Konfiturę przetrzeć przez sito (jeśli trzeba, rozrzedzić ją odrobiną gorącej wody), ozdobić babeczki. Nim polewa zastygnie, wierzch udekorować odłożonymi truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama