Serduszka truskawkowe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Sztuka: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Na 12 sztuk
- 1/2 szklanki cukru pudru
- jajko
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju sojowego
- 2 kubeczki (po 150 g) jogurtu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag truskawek
- łyżka soku z cytryny
- torebka polewy cytrynowej
- 5 łyżek konfitury truskawkowej
- tłuszcz i mąka do foremek
Olej i jogurt zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę wymieszać z migdałami, sodą, proszkiem i szczyptą soli. Wlać mieszankę jogurtową, zmiksować.
Truskawki opłukać, osuszyć, 6 najładniejszych odłożyć. Pozostałe drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Połowę ciasta nałożyć do przygotowanych foremek, położyć po porcji pokrojonych truskawek, przykryć je resztą ciasta. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st C.
Polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu babeczki pokryć polewą.
Konfiturę przetrzeć przez sito (jeśli trzeba, rozrzedzić ją odrobiną gorącej wody), ozdobić babeczki. Nim polewa zastygnie, wierzch udekorować odłożonymi truskawkami.