Reklama

Choć przeciwników kawy nie brakuje, ma ona również swoje wierne wielbicielki. Z biegiem lat przekonują się do niej również naukowcy, którzy coraz częściej dostrzegają zalety pysznego espresso.

Reklama

Kawa to nie tylko używka!

Kawa nie tylko pobudza, ale także zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%. Dotlenione komórki lepiej pracują, zaś ty szybciej przetwarzasz informacje. Stan ten niestety nie trwa wiecznie, ale już fakt, że w kawie znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy robi wrażenie! To one odpowiadają za to, że wolniej się starzejemy ale tez chroni komórki przed niszczącymi je wolnymi rodnikami. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Z właściwości kawy korzystają też kosmetolodzy - jak się okazuje kofeina przyspiesza przemianę materii nawet o 20%. Czy można znaleźć lepszy powód, by stała się składnikiem kremów antycellulitowych i preparatów wyszczuplających?

Czy tylko z ekspresu?

Nie każda z nas ma w kuchni ekspres, co nie znaczy, że nie może się cieszyć pysznym espresso. Można je przygotować w znacznie tańszym zaparzaczu do kawy czy kawiarce. Te ostatnie od niedawna przystosowane są również do korzystania z indukcji. Od niedawna popularnością cieszą się również szklane naczynia (Chemex), do których wkłada się papierowe filtry. Wystarczy wsypać do filtra kawę, zalać wrzątkiem i zaczekać aż espresso będzie gotowe.

Reklama

Sekrety smaku pysznej kawy

Szczypta soli
Do puszki ze zmieloną kawą dodaję szczyptę soli i dokładnie mieszam. Dzięki temu kawa ma niesamowity aromat.
Kakao
Odrobina kakao powoduje, że kawa smakuje szlachetniej.
Kardamon
Pół łyżeczki mielonego kardamonu lub dokładnie rozbite w moździerzu nasiona z trzech strąków oraz odrobina cynamonu i imbiru nadają kawie niepowtarzalny słodko-ostry smak.
Zobacz też: 3 sposoby na zimową herbatę

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama