Schabowy z ananasem i żurawiną
Ulubione, bo smaczne, sycące, szybkie do przyrządzenia. Każdy przewodnik po Polsce wymienia schabowego w kąciku „kuchnia narodowa” jako najpopularniejsze i ulubione danie Polaków.
- Naj
Opublikowano: 11.03.2009, 14:00
Reklama
SKŁADNIKI:
● 4 kotlety schabowe bez kości
● sól
● pieprz
● jajko
● 3 łyżki tartej bułki
● olej do smażenia
● 4 plastry żółtego sera
● 4 plastry ananasa
● 4 łyżki żurawiny
Kotlety opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut pod przykryciem. Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż z obu stron na gorącym oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na każdym kotlecie połóż plaster sera i krążek ananasa. W otwór ananasa włóż po łyżce żurawin. Zapiekaj 10 min w temp. 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama