Schabowe w miodzie z ananasem
Przygotowanie: 45 min
Porcja: 610 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 17:51
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 kotlety schabowe z kostką
- ananas
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 60 dag mrożonych brokułów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- łyżka śmietany
- sól, pieprz
Reklama
Płatki migdałowe uprażyć. Ananasa obrać, wyciąć rdzeń, pokroić w plastry, polać miodem.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na gorącym maśle. Kotlety zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu krótko obsmażyć plastry ananasa. Oprószyć je pieprzem, ułożyć w rondlu z kotletami.
Pozostały na patelni tłuszcz zalać bulionem, zagotować. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Sosem zalać ananasy i mięso, przykryć, by nie wystygły.
Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 min, osączyć. Kotlety z ananasem podgrzać, podawać z brokułami posypanymi płatkami migdałowymi.
Reklama
Reklama
Reklama