Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 80 dag schabu
  • 4 duże ziemniaki
  • 5 brzoskwiń
  • szklanka gęstej śmietany
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek, estragon
Reklama

Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i estragonem.
W rondlu rozgrzać oliwę z 1/2 łyżki masła, włożyć mięso, lekko obsmażyć. Podlać winem, przykryć, dusić na wolnym ogniu 30 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Ostudzić, zemleć w maszynce lub utłuc. Dodać 1/2 łyżki masła, łyżkę śmietany i szczyptę tymianku, wymieszać.
Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Jedną brzoskwinię posiekać. Pozostałe połówki napełnić pur e ziemniaczanym.
Schab wyjąć, pokroić w grube plastry. Ułożyć w brytfannie, wlać sos z duszenia, na każdym kotlecie ułożyć połówkę brzoskwini (nadzieniem do góry).
Resztę śmietany wymieszać z posiekaną brzoskwinią, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać tym mięso. Zapiekać 15-20 min w temp. 180°C.

Reklama
Reklama
Reklama