Schabik w kapeluszu
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 15-20 minut
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 80 dag schabu
- 4 duże ziemniaki
- 5 brzoskwiń
- szklanka gęstej śmietany
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól, pieprz, tymianek, estragon
Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i estragonem.
W rondlu rozgrzać oliwę z 1/2 łyżki masła, włożyć mięso, lekko obsmażyć. Podlać winem, przykryć, dusić na wolnym ogniu 30 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Ostudzić, zemleć w maszynce lub utłuc. Dodać 1/2 łyżki masła, łyżkę śmietany i szczyptę tymianku, wymieszać.
Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Jedną brzoskwinię posiekać. Pozostałe połówki napełnić pur e ziemniaczanym.
Schab wyjąć, pokroić w grube plastry. Ułożyć w brytfannie, wlać sos z duszenia, na każdym kotlecie ułożyć połówkę brzoskwini (nadzieniem do góry).
Resztę śmietany wymieszać z posiekaną brzoskwinią, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać tym mięso. Zapiekać 15-20 min w temp. 180°C.