Schab z owocami
Aromatyczne pieczone mięsiwa to przysmak goszczący na wielu świątecznych stołach. Możesz jeszcze bardziej olśnić gości, jeśli przygotujesz je z jakimś apetycznym nadzieniem lub smakowitym – np. owocowym – dodatkiem.
- Claudia
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji
- 1 kg schabu bez kości
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 300 g boczku w plastrach
- 2 winne jabłka
- 200 g winogron
- granat
- sól
- pieprz
Mięso umyć, wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z tymiankiem, miodem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny. Następnie mięso podsmażyć na oliwie. Owinąć boczkiem i związać. Przełożyć do brytfanki. Wlać szklankę wrzątku. Piec 30 minut w180°C. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Winogrona umyć. Owoce dodać do mięsa i piec 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 220°C. Schab podawać z owocami, posypany pestkami granatu.