Schab z orzechami
Aromatyczne pieczone mięsiwa mogą się stać głównymi bohaterami świątecznego, uroczystego obiadu. A jeszcze bardziej olśnisz gości, jeśli przygotujesz je z jakimś apetycznym – np. orzechowym – dodatkiem.
- Claudia
Porcja: 440 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji
- 1 i 1/2 kg schabu środkowego
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g posiekanych orzechów włoskich lub mieszanki różnych orzechów
- jajko
- 1–2 łyżki bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Naciąć z jednej strony tak, żeby powstała kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem i posmarować ze wszystkich stron musztardą. Orzechy wymieszać z jajkiem, bułką tartą, gałką muszkatołową i tymiankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzechowy farsz nałożyć do kieszeni mięsa. Mięso obwiązać sznurkiem kuchennym. Włożyć do rękawa do pieczenia. Wlać olej i 1/4 szklanki wody.
Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, by mięso mogło się przyrumienić. Schab podawać pokrojony w plastry z pieczonymi ziemniakami i warzywami.