Schab z morelami
Schab inaczej! Spróbujcie, rozpływa się w ustach!
- Claudia
PORCJA: 392 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 8 PORCJI
- 5–6 świeżych moreli
- 50 g obranych migdałów
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżki oleju
- pęczek włoszczyzny
- 100 ml białego wina
- 200 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 100 g dżemu morelowego
- sól
- pieprz
Morele sparzyć, obrać, usunąć pestki. Migdały podprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso opłukać, osuszyć i przez środek, na całej długości mięsa, za pomocą trzonka drewnianej łyżki zrobić spory otwór. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Do środka włożyć morele i migdały. Mięso z nadzieniem obwiązać sznurkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Włoszczyznę obrać, pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na tłuszczu z mięsa. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprz. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, co jakiś czas polewając powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować dżemem. Ostudzić w formie. Przed podaniem pokroić w plastry.