Schab w musztardowej skórce
Przepis na pyszny schab w rozmarynie z musztardą.
- Claudia
Opublikowano: 20.09.2012, 05:00
Reklama
Porcja: 295 kcal
Przygotowanie: 75 minut
Na 6 porcji:
Reklama
- 1,2 kg schabu środkowego (bez kości)
- łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- 6 gałązek rozmarynu
- 350 ml bulionu (z kostki)
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Musztardę wymieszać z oliwą, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oprószyć solą, posmarować ze wszystkich stron marynatą musztardową i wstawić na 30 minut do lodówki. Przełożyć je do brytfanki, posypać pieprzem i obłożyć gałązkami rozmarynu. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut. Następnie do mięsa wlać szklankę bulionu, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut pod przykryciem, w trakcie pieczenia wlewając w miarę potrzeby bulion.
Reklama
Reklama
Reklama