Schab w miodzie
Tradycyjny polski schab przyrządzony w nietradycyjny sposób według przepisu pani Bożeny Dykiel. Porcja: 316 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 4 porcje
- Claudia
- 4 plastry o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego (całość ok. 400 g)
- kilka ząbków czosnku
- płynny miód
- 200 ml keczupu
Płaty mięsa wytrzeć skropioną octem ściereczką, rozłożyć na desce, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem (nie dodawać innych przypraw i nie solić!). Potem mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej i obficie posmarować miodem. Folię szczelnie zawinąć i włożyć pakunek na kilka godzin do lodówki).
Na godzinę przed podaniem plastry mięsa rozłożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30–35 minut. Od czasu do czasu mięso polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalać keczupem.
Powstały sos wymieszać i znów wstawić razem z mięsem mniej więcej na 5 minut do piekarnika. Podawać z makaronem wstążki lub kładzionymi kluskami.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel