Schab nadziewany owocami
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:17
Reklama
Porcja: 390 kcal
Reklama
- 1 kg schabu bez kości
- po 10 dag suszonych fig, moreli i śliwek
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- kieliszek rumu
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 2 goździki
- 1-2 łyżeczki Majeranku KAMIS
- sól, pieprz
Reklama
Schab umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Morele i figi namoczyć w rumie, śliwki sparzyć, osuszyć.
Schab nakłuć wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem zrobić otwór, delikatnie rozepchnąć trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór włożyć połowę fig, śliwek, moreli oraz goździki, dociskając je trzonkiem łyżki.
Masło i olej stopić w rondlu, włożyć schab, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, wlać tłuszcz ze smażenia mięsa, podlać kilkoma łyżkami wody, piec 1 godzinę w temp. 180°C podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obłożyć pozostałymi bakaliami i podlać winem.
Reklama
Reklama
Reklama