Schab karkowy w imbirze, anyżu i miodzie
Pieczony schab z nutką egzotyki? Dlaczego nie? Oto schab inny niż wszystkie!
- Claudia
Opublikowano: 12.04.2015, 13:22
Reklama
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
Reklama
- 2 łyżki miodu
- łyżka startego świeżego imbiru
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżki sosu worcestershire
- 150 ml pikantnego keczupu
- szklanka soku jabłkowego
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 6 średnich cebul
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- ok. 1,2 kg schabu karkowego
- sól
- pieprz
Reklama
Wszystkie składniki z wyjątkiem cebul, oleju i cukru wymieszać. Zalać nim lekko zbity schab. Wstawić na noc do lodówki. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia. Przykryć. Wstawić na 4–5 godzin do piekarnika nagrzanego do 130°C. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć równomiernie na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika. Piec, aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje i ułożyć ją na mięsie tuż przed zakończeniem pieczenia.
Reklama
Reklama
Reklama