Schab gotowany
Przygotowany w ten sposób schab jest wyjątkowo kruchy i soczysty.
- Claudia
Opublikowano: 22.03.2014, 09:57
Reklama
Porcja: 214 kcal
Przygotowanie: 10 minut
Na 6 porcji:
Reklama
- 1 kg schabu środkowego
- łyżka suszonego tymianku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- łyżka soli
- 2–3 ząbki czosnku
- liść laurowy
Reklama
Mięso natrzeć tymiankiem, kminkiem i pieprzem. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Litr wody zagotować z solą, czosnkiem i liściem laurowym. Do gotującej się wody włożyć mięso, zagotować. Gotować 5 minut. Zostawić w wodzie do wystudzenia. Wstawić na noc do lodówki, nie wyjmując z zalewy. Mięso z zalewą zagotować. Gotować 3 minuty. Znów odstawić na 24 godziny do lodówki. Ponownie razem z wodą zagotować. Gotować 2 minuty. Osączyć. Podawać na zimno lub ciepło.
poleca Ewelina Dybicz
Reklama
Reklama
Reklama