Savoir vivre - przy stole w różnych zakątkach świata
Szwedka czy Norweżka nie będzie czekała, aż jej partner (albo mężczyzna siedzący obok niej przy stole) doleje wina, nałoży z półmiska potrawę, poda cukiernicę, która stoi obok.
- Grażyna Torbicka, Claudia
Bez noża i widelca
W Japonii, Chinach czy Korei jada się drewnianymi pałeczkami, ponieważ w kulturze Dalekiego Wschodu metalowe narzędzia służą do walki, używanie ich podczas posiłków byłoby więc niegodziwe. Pałeczki trzymać należy nisko, blisko końców, którymi chwyta się jedzenie, lepiej nimi nie wymachiwać, niczego nie wskazywać, nie stawiać na sztorc – z szacunku dla jedzenia. W Afryce zaś najczęściej jada się palcami. Nie dlatego, że sztućce są nieznane, lecz by nie kaleczyć nimi pożywienia. W krajach Ameryki Południowej rolę sztućców odgrywa pieczywo. Do nakładania jedzenia Latynosi używają tortilli.
Są miejsca, gdzie panowie nie powinni być zbyt szarmanccy
Szwedka czy Norweżka nie będzie czekała, aż jej partner (albo mężczyzna siedzący obok niej przy stole) doleje wina, nałoży z półmiska potrawę, poda cukiernicę, która stoi obok. Mieszkanki Skandynawii lubią podkreślać swoją niezależność i taką usłużność mogą potraktować jak nietakt. Z tych samych względów także w Czechach szczególna galanteria wobec kobiet nie jest dobrze widziana. Panowie nie powinni być także zbyt rycerscy, jeśli zostaną zaproszeni do stołu w kraju arabskim. Ale zupełnie z innych powodów. Coraz częściej się zdarza, że muzułmańskie kobiety zasiadają do posiłków z mężczyznami (tak jest np. w Tunezji), jednak wciąż są postrzegane jako istoty niższe w społecznej hierarchii. Okazywanie im szacunku podczas przyjęcia, a nawet chwalenie jedzenia przygotowanego przez kobietę, arabski gospodarz odbierze jako osobistą zniewagę.
Co kraj to... inny porządek potraw
Przystawka, zupa, danie główne, deser. Ta kolejność nie zawsze jednak jest oczywista.We Włoszech pierwszym daniem jest makaron. Potem podaje się mięso i sałatki. Francuzi sałatki jedzą przed główną potrawą, a po nim serwują sery. Gruzini sery podają na początku przyjęcia, jako przystawki. Kolejność dań najbardziej może zdziwić w niektórych domach śląskich i poznańskich: kiedy przyjdziemy w odwiedziny, najpierw zostaniemy podjęci słodkościami, potem na stole pojawi się obiad.
Jak siedzieć podczas obiadu
Dłonie powinny leżeć na blacie – tak uczymy dzieci nad Wisłą. Nad Tamizą rodzice pilnują, aby jedząc (np. zupę), ich pociechy trzymały lewą rękę na kolanie, a w krajach arabskich nie wolno dotykać nią jedzenia – bo jest nieczysta. Nie wolno też zakładać nogi na nogę tak, by widoczna była podeszwa buta – to byłoby bardzo obraźliwe dla gospodarzy.
1 z 2
Savoir_vivre_2_EN_ESY-002730025
2 z 2
Savoir_vivre_3_143920273