Sandwiche z kaczką po tajsku
Idealne na niezobowiązujące spotkania, proste do przygotowania, a przede wszystkim smaczne. Sandwiche z Kaczki po tajsku!
- Moje Gotowanie
1 z 5
sandwicze_1348
Idealne na niezobowiązujące spotkania, proste do przygotowania, a przede wszystkim smaczne.
4 porcje Przygotowanie: 2 godz. Składniki:
- kaczka
- pieprz
- 1/3 szklanki sosu sojowego TaoTao
- czerwone wytrawne wino
- bulion
- 100 ml sosu TaoTao chilli z limonką i kolendrą
- 1/3 korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 20 ml oleju z orzechów ziemnych lub sezamowego
- łyżka miodu
- 100 ml majonezu
- pieczywo
- ogórek
- 4 jajka
2 z 5
1
Kaczkę nacieramy pieprzem i podlewamy połową sosu sojowego, delikatnie wcierając go w kaczkę. Obsmażamy i pieczemy w piekarniku 1,5 godz. pod folią z dodatkiem wina, wody lub bulionu w temp. 170°C, jeżeli kaczka jest duża, to dopiekamy jeszcze 30 min w temp. 160°C.
3 z 5
2
Sos TaoTao chilli z limonką i kolendrą mieszamy z posiekanym imbirem, czosnkiem, olejem i resztą sosu sojowego. Odkładamy 2 łyżki naszej zalewy i mieszamy je z miodem i majonezem.
4 z 5
3
Upieczoną kaczkę oddzielamy od kości i kroimy w drobne kawałki, następnie wrzucamy do przygotowanej zalewy na bazie sosu TaoTao i marynujemy 30 min.
5 z 5
4
Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, przekładamy plastrami świeżego ogórka, jajka ugotowanego na twardo i marynowanej kaczki. Drugą kromkę cienko smarujemy sosem majonezowym i przykrywamy, lekko dociskając. Gotową kanapkę odstawiamy na 10 min. Przed podaniem przekrawamy po przekątnej na połówki.