Sandacz z pigwą
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 16:02
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 60 dag filetów z sandacza
- 1/2 kg pigwy
- pęczek dymki
- papryczka chili
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml białego wytrawnego wina
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- łyżka margaryny
- mały kawałek imbiru
- sól, pieprz
Reklama
Pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w ósemki. Imbir obrać, pokroić w plasterki.
Dymki oczyścić, pokroić na cienkie krążki. Z papryczki chili usunąć pestki, pokroić ją w paseczki.
Masło rozgrzać na patelni, włożyć pigwę i dymkę, podsmażyć. Dodać pokrojony imbir i chili, oprószyć solą i cukrem. Wlać wino i dusić 8 minut.
Filety opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Olej i margarynę rozgrzać na patelni, obsmażyć sandacza po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z podsmażoną pigwą i warzywami.
Reklama
Reklama
Reklama