Reklama

Porcja: 439 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje:
● 4 filety sandacza
● 1 kg świeżego szpinaku
● 5 łyżek oliwy
● 3 ząbki czosnku
● 2 pory (białe części)
● 2 łyżki masła
● 50 ml białego wina
● 150 ml śmietany kremówki
● 2 cytryny
● sól
● biały pieprz
Filety sandacza opłukać, posolić. Wstawić na 30 minut do lodówki. Szpinak opłukać, osączyć. Podsmażyć go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Doprawić przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i białym pieprzem. Pory pokroić w krążki. Podsmażyć na łyżce masła. Podlać winem i śmietaną. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i zmiksować. Filety usmażyć na pozostałym maśle wymieszanym z resztą oliwy. Na talerzu ułożyć po porcji szpinaku. Na nim umieścić rybę. Skropić kremem z porów.

Reklama

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl

Reklama
Reklama
Reklama