Sałtka cebulowo-brzoskwiniowa
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 200 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 17:08
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- główka sałaty
- 2 czerwone cebule
- 4 brzoskwinie z puszki
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jabłka
- 4 łyżki siekanych orzechów laskowych
Sos:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki białego wina półwytrawnego
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Banany obrać, pokroić w krążki, brzoskwinie w cienkie plastry.
Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Od razu skropić sokiem z cytryny.
Sałatę wymieszać z bananami, jabłkami, brzoskwiniami i cebulą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i winem. Utrzeć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama