Salceson z grzybów i jajek
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:12
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 1/2 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- 7 jajek
- 10 dag boczku wędzonego
- łyżka oleju
- mielony kminek
- sól, pieprz
Reklama
Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą, gotować 10 minut od zawrzenia, odcedzić. 5 jajek ugotować na twardo. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Grzyby pokroić w paski, jajka gotowane i boczek w kostkę.
W misce wymieszać grzyby z cebulą, jajkami gotowanymi i boczkiem. Wbić surowe jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem, wymieszać. Uformować kulę, owinąć w gazę, gotować w osolonej wodzie 15 minut.
Zawiniątko wyjąć, umieścić między dwiema deseczkami, obciążyć i wystudzić. Usunąć gazę, salceson pokroić w plastry, podawać np. z kwaśną śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama