Sałatka ziemniaczana z mortadelą
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:19
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 jabłka
- 1/2 kg ziemniaków
- 15 dag mortadeli
- por
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
- sól, grubo zmielony pieprz
Reklama
Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 15 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić na plasterki.
Bulion lekko podgrzać, połączyć z octem, musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać ziemniaki, odstawić.
Mortadelę pokroić w słupki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, część pokroić na plasterki, a część w słupki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
Ziemniaki, mortadelę, jabłka i por włożyć do salaterki, polać olejem, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama