Sałatka z tuńczykiem i jajkami
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 18:34
Reklama
- główka zielonej sałaty
- puszka tuńczyka w zalewie własnej (ok. 30 dag)
- 2 jajka
- 2 pomidory
- po 1/3 zielonej i czerwonej papryki
- 1/2 ogórka
- łyżka czarnych oliwek bez pestek
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Reklama
Jajka włożyć do zimnej wody. Gotować 10 minut, wyjąć. Ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać w palcach na kawałki.
Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Obie papryki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
Olej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz bazylią.
Składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama