Sałatka z tuńczyka i fasoli
Porcja: 445 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 30 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 250 g fasoli Jaś
- puszka tuńczyka w oleju lub naturalnej zalewie
- cebula
- gałązka selera naciowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Fasolę opłukać. Namoczyć na 24 godziny. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedzić. Gałązkę selera opłukać, oczyścić. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć. Pokroić w cienkie krążki. Tuńczyka wyjąć z puszki. Osączyć z zalewy lub oleju. Podzielić na części. Fasolę wymieszać z tuńczykiem, selerem i cebulą. Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać z bagietką.
Nasze rady
Wywar z fasoli warto wykorzystać do zupy lub sosu. Do sałatki zamiast dużej fasoli Jaś można użyć małej fasoli perłowej lub ciecierzycy. Smak sałatki uwydatni ząbek czosnku, roztarty z solą i dodany do sosu. Sałatkę można też podać z majonezem, wtedy jednak będzie bardziej kaloryczna.