Reklama

Dla 4 osób

Reklama
  • 250 g fasoli Jaś
  • puszka tuńczyka w oleju lub naturalnej zalewie
  • cebula
  • gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz

Fasolę opłukać. Namoczyć na 24 godziny. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedzić. Gałązkę selera opłukać, oczyścić. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć. Pokroić w cienkie krążki. Tuńczyka wyjąć z puszki. Osączyć z zalewy lub oleju. Podzielić na części. Fasolę wymieszać z tuńczykiem, selerem i cebulą. Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać z bagietką.

Reklama

Nasze rady

Wywar z fasoli warto wykorzystać do zupy lub sosu. Do sałatki zamiast dużej fasoli Jaś można użyć małej fasoli perłowej lub ciecierzycy. Smak sałatki uwydatni ząbek czosnku, roztarty z solą i dodany do sosu. Sałatkę można też podać z majonezem, wtedy jednak będzie bardziej kaloryczna.

Reklama
Reklama
Reklama