Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • główka sałaty lodowej (zwykłej lub strzępiastej)
  • 20 dag szynki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • duża pomarańcza
  • 5 dag czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 5 dag salami w plasterkach
  • sól, pieprz
Reklama

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Seler oczyścić, pokroić.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć białe błonki. Sałatę, szynkę, seler, oliwki i cząstki pomarańczy włożyć do miski.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z olejem oraz octem winnym. Wsypać oregano, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem, wymieszać. Ozdobić zwiniętymi plastrami salami.

Reklama
Reklama
Reklama