Sałatka z szynką i pomarańczą
Przygotowanie: 20 min
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:54
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- główka sałaty lodowej (zwykłej lub strzępiastej)
- 20 dag szynki
- 3 łodygi selera naciowego
- duża pomarańcza
- 5 dag czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 5 dag salami w plasterkach
- sól, pieprz
Reklama
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Seler oczyścić, pokroić.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, usunąć białe błonki. Sałatę, szynkę, seler, oliwki i cząstki pomarańczy włożyć do miski.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z olejem oraz octem winnym. Wsypać oregano, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem, wymieszać. Ozdobić zwiniętymi plastrami salami.
Reklama
Reklama
Reklama