Sałatka z soczewicy i rzodkiewek
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 40 minut
Porcja: 220 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 14:59
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 jabłka
- 15 dag soczewicy
- cebula
- pęczek rzodkiewek
- seler naciowy
- 1/2 pęczka natki
- 3 łyżki oleju
- łyżka octu winnego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, kolendra
Soczewicę wsypać do osolonego wrzątku, gotować około 40 minut, odcedzić, ostudzić.
Cebulę obrać, posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Wymieszać z soczewicą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
Reklama
Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Seler naciowy oczyścić, pokroić w krążki. Natkę opłukać, posiekać.
Pozostały olej wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku.
Soczewicę, jabłka, rzodkiewki i seler wymieszać, polać sosem, posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama