Sałatka z soczewicą, ogórkiem i pomidorem
Przepis na sałatkę z soczewicą, ogórkiem i pomidorem. Przygotowanie; 30 min, kaloryczność 260 kcal, dla 4 osób.
- Naj
Opublikowano: 26.04.2010, 11:00
Reklama
● 1 szklanka ugotowanej soczewicy
● 2 szklanki ugotowanego ryżu (mieszanki białego z ryżem dzikim)
● cebula czerwona
● ogórek
● 2 pomidory
● 1/2 szklanki posiekanej natki i szczypiorku
SOS:
● 5 łyżek soku z cytryny
● 3 łyżki oliwy
● 1/4 startego jabłka
● zmiażdżony ząbek czosnku
● łyżeczka musztardy
● szczypta mielonej papryki
● sól do smaku
Reklama
[adsense]
Soczewicę wymieszaj z ryżem. Cebulę potnij w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz ze skóry, potnij na ósemki. Warzywa, natkę i szczypior dodaj do ryżu i soczewicy. Zrób sos, mieszając wszystkie składniki, polej sałatkę, delikatnie przemieszaj.
Reklama
Reklama
Reklama