Sałatka z rzeżuchą i dwoma sosami
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:00
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 10 dag polędwicy drobiowej
- tacka rzeżuchy
- 2 pęczki rzodkiewek
- 10 dag gotowych ziołowych grzanek
Sos I:
- 3 łyżki majonezu sałatkowego
- łyżka jasnego octu winnego
- sól, pieprz, ostra papryka
Sos II:
- 3 łyżki oleju
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, jarzynka
Reklama
Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Polędwicę pokroić w plasterki, a następnie w nieduże romby jednakowej wielkości. Rzeżuchę opłukać na sicie i osączyć.
Sos I: majonez wymieszać z octem winnym. Sos przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu oraz papryką.
Sos II: olej, oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz jarzynką. Grzanki, polędwicę, rzodkiewki i rzeżuchę rozłożyć do 2 salaterek. Do każdej wlać inny sos i wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama