Sałatka z rukoli i borowików
Przepis na sałatkę z rukoli i borowików. Przygotowanie: 20 min, kaloryczność 160 kcal, dla 4 osób.
- Naj
Opublikowano: 22.09.2009, 09:00
Reklama
● 30 dag borowików
● garść rukoli
● 1/2 główki sałaty kędzierzawej
● 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
● olej SOS:
● łyżeczka miodu
● 2 łyżki octu balsamicznego
● 4 łyżki oliwy
● sól
● pieprz
Grzyby oczyść, opłucz, osusz, pokrój na plastry. Rukolę i sałatę opłucz i osusz. Orzeszki upraż na suchej patelni. Przygotuj sos: miód wymieszaj z octem i oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Na patelni rozgrzej olej, wrzuć grzyby, smaż, mieszając na średnim ogniu 6–8 min. Oprósz solą i pieprzem. Rukolę i sałatę rozłóż na talerzu, posyp orzeszkami, polej sosem. Na wierzchu ułóż gorące grzyby.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama