Sałatka z roszponką
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 160 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 13.09.2006, 12:19
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- po 2 pomidory żółte i czerwone
- czerwona cebula
- 1/2 pęczka roszponki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy
- łyżka białego octu winnego
- łyżka sezamu
- sól i pieprz
Reklama
Pomidory umyć, pokroić w plastry. Roszponkę umyć, rozdzielić listki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, zdjąć, osączyć z tłuszczu. Sezam uprażyć na suchej patelni. Szczypiorek drobno pociąć nożyczkami. W płaskim naczyniu ułożyć pomidory, dodać roszponkę, cebulę, czosnek, całość posypać sezamem. Z octu, szczypty soli, pieprzu, i oliwy utrzeć sos i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem.
NASZA RADA: Pomidory pokrojone na sałatkę skrop jak najszybciej oliwą lub sosem na bazie oliwy, a zapobiegniesz utlenianiu się witaminy C.
Reklama
Reklama
Reklama