Sałatka z ricottą
Świeża ricotta jest łagodnym, wilgotnym, smarownym serkiem, który świetnie się sprawdza jako nadzienie do ravioli i innych potraw mącznych, a także składnik wielu deserów i sałatek.
- Claudia
PORCJA: 404 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
● młoda cukinia (ok. 300 g)
● 5 małych pomidorów
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki oliwy
● 200 g sera ricotta
● 100 ml śmietany kremówki
● 400 g makaronu linguine lub wstążki
● sok z połowy limonki lub cytryny
● listki bazylii
● sól
● pieprz
Cukinię umyć, bez obierania pokroić w cienkie słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić na kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać cukinię, następnie pomidory i razem smażyć ok. 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, warzywa wymieszać z ricottą i śmietaną. Makaron ugotować, dobrze odcedzić. Wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przed podaniem posypać listkami bazylii.