Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 20 dag makaronu penne (rurki)
  • 2 pomidory
  • 20 dag mozzarelli
  • awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
Reklama

Makaron ugotuj al dente, odcedź, zahartuj i odcedź ponownie. Ostudź. Pomidory umyj, osusz, pokrój na cienkie cząstki. Mozzarellę pokrój na cienkie półplasterki. Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestke, pokrój na paseczki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj składniki sosu. W salaterce ułóż makaron, wymieszaj go z połową sosu i posiekanej bazylii. Przypraw do smaku. Na półmisku ułóż plastry mozzarelli, awokado i pomidorów, w środku ułóż makaron. Polej całość resztą sosu i posyp bazylią.

Reklama
Reklama
Reklama