Sałatka z owocami i pieczonym mięsem
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 13:50
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 12 małych ziemniaków
- 1/2 kg pieczeni wieprzowej
- cytryna
- awokado
- 4 brzoskwinie z puszki
- mała cebula
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- mielony imbir
- sól, pieprz
Reklama
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczeń pokroić w kostkę. Z cytryny wycisnąć sok. Awokado obrać, przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę i od razu skropić połową soku z cytryny. Brzoskwinie też pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i wycisnąć w prasce do czosnku.
Oliwę wymieszać z octem, cebulą, dużą szczyptą imbiru, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć w salaterce. Na środek nałożyć ziemniaki, mięso, awokado, brzoskwinie. Składniki polać sosem, wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama