Sałatka z owczym serem, w greckim stylu
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 20 minut
Porcja: 450 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 strąki żółtej papryki
- 5 średnich pomidorów
- 2 ogórki
- 3 czerwone cebule
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 30 dag owczego sera (oscypka lub fety)
- 5 łyżek octu winnego
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Strąki papryki opłukać, osuszyć, przekroić na pół, usunąć nasionka i białe błonki. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Pomidory opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki.
Cebule obrać, pokroić w krążki. Ogórki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na kawałki długości 2 cm. Miętę opłukać, otrzepać z wody, listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć, pozostałe pokroić na paseczki. Oliwki osączyć, przekroić na pół. Ser owczy pokroić w dużą kostkę.
Ocet winny wymieszać w misce z 5 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę, dokładnie ubić trzepaczką.
Pokrojoną paprykę, pomidory, ogórki, cebulę, miętę, ser i oliwki włożyć do miski, polać sosem, delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki. Podawać z greckim chlebem pita.