Sałatka z ogórków i fety
Porcja: 387 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1 minuta
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 200 g fety
- 4 ogórki
- 2 jabłka
- 2 gałązki selera naciowego
- koperek
- listki mięty (niekoniecznie)
- 100 g włoskich orzechów
- 8 łyżek oleju
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
- cukier
Seler opłukać, zeskrobać zdrewniałe części. Pokroić w kawałki. Wrzucić na minutę do osolonego wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą.Wystudzić. Ogórki i jabłka umyć. Bez obierania pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Fetę pokruszyć widelcem. Wymieszać z ogórkami, jabłkami i selerem. Olej doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę. Wstawić na 10 minut do lodówki. Orzechy pokroić. Koperek opłukać i posiekać. Listki mięty opłukać. Sałatkę posypać orzechami i koperkiem. Udekorować listkami mięty.
Nasza rada
Sałatce nadamy bardziej wyrazisty smak, jeśli salaterkę przed włożeniem do niej produktów przetrzemy przekrojonym ząbkiem czosnku.